Wadstena-Fogelsta Järnväg 150 År

Utvalda

Klubben var inbjuden till Vadstena Lördagen den 13 juli för att medverka i Wadstena-Fogelsta Järnväg som fyller 150 år,

Åtta fordon anslöt sig till arrangemanget som stod prydligt uppställda framför Stationsbyggnaderna.

Det bjöds på en ståtlig frukost, sedan en åktur med Dieselmotorvagn YB05p 808 från Stationen ut mot Folkes park sedan tur tillbaka naturligtvis med Scania Rak åtta.

Mycket folk kring våra fordon som fotografera frågande ut fordonsägarna.

Vi säger stort tack till mycket bra tillställning av föreningen Wadstena-Fogelsta Järnväg.

Årsmöte i Eksjö

Utvalda

Årsstämman lördagen 24 feb 2024 i Abborraviken Eksjö har utförts enligt stadgarna med 44 st medlemmar. Stämningen var på topp, alla höll med om att våren var välkommen så att garagedörren kunde öppnas upp, för start av veteranfordonen. En känd profil blev mötesordförande Boije Ovebrink

Stämman beslutade följande styrelse. Ordförande Anders Andersson, sekreterare Lars-Berne Andersson. Övriga ledamöter: Axel Söderholm, Jonny Karlsson, Peter Karlsson. Hans Olofsson, Oscar Sternelöv. Suppleant Stefan Andersson.

Stämman beslutade att genomföra Elmia Lastbil 2024 Jönköping där Klubben har ansvaret för fordonen i C-hallen.

Året 2023 hedersmedlem utsågs Björn Svedengard Klippan för sitt bemötande och hjälpsamhet. Han är känd med sin Volvo F88

Ordförande har ordet

Utvalda

Ett ytterliga verksamhetsår går mot slutet, 2023 kan nu snart bli minnen och lägga det bakom oss.

Året 2023 var lite mer aktivt kanske att pandemin var delvis över men bränslepriserna var inte med oss det är fortfarande en stor kostnad att åka på träffarna.

Sedan blev även anmälningarna till träffarna mer kostsamma, det är svårigheter med sponsorer, dyrare inköp av mat och dryck som bidrar till att träffarna blir dyrare.

Även våra träffar kommer det att bli dyrare att genomföra därför kommer troligtvis en extra avgift att komma till men naturligtvis som medlem har du subvention på startavgiften.

Vår träff som är den 17-18 maj i Linköping vid Engströms lastbilar, det kommer att finns information anmälan på vår hemsida under våren så håll koll.

Ett annat bekymmer eller händelse är EUs ELV-förordning som kan hota fordonshobbyn, men vi får hoppas att de signaler som du har lämnat som opinion och samtidigt vår organisation MHRF lämnande remissvar kan ändra på det.

2024 får vi hoppas på ett gott veteran år som gör att klubben blir större och större vi kan idag anses som den största renodlade buss och lastbils veteranklubb. Jag själv har varit ordförande för den i 12 år är mycket nöjd med klubben som jag själv var med att skapa och bilda 2012.

Sedan får vi återkomma om den nya styrelse för 2024 valberedningen skall säga sitt jämte till stämman.

Vad som händer nu är att ett sista styrelsemöte kommer att hållas efter helgerna där vi fastställer olika förslag till budget, stämmans plats, utskick för stämman, så håll koll i brevlådan under första delen januari.

Med ovan skrift vill jag och styrelsen önska er medlemmar en God Jul och ett Gott Nytt År

Ordförande

Anders Andersson      

Inget julbord men …

Utvalda

Styrelsen har beslutat att ställa in julbordet detta år p.g.a. ”sviktande” deltagande.

I stället satsar vi på en resa till Tallinn fredagen den 8 mars 2024, hemkomst söndag 10 mars

Buss(48 platser) kommer att avgå från Tingsryd fredag morgon kl. 9,30 via Växjö-VetlandaEksjö-Tranås-Mjölby-Linköping ankomst Stockholm ca: kl. 16,30 med möjlighet till påstigning efter vägen.Färjan avgår mot Tallinn kl 17,30 Det är viktigt att ni säger till var er påstigning är. Bussen kommer att stanna för rast efter Norrköping.

Priset är beroende på antalet deltagare ca 3800 kr/ person, då inkluderar det buss, del i utsides dubbelhytt, två frukostbuffé, två middagsbuffé inkl måltidsdryck (öl vin).

Möjlighet finns att boka annan hyttkategori eller enkelhytt

Bussen kommer att följa med över till Tallinn

Bokning sker via Tingsryds Buss senast 1 februari 2024 på tel nr 0477-19290, Tänk på pers.nr tillhands vid bokning. Betalning sker senast 15 februari på bg 5886-5211 märk inbetalningen Tallinn (glöm ej namn).

Dom som inte kan utnyttja bussen hoppas vi ”krokar” på och bokar direkt till Tingsryds Buss.

Vid eventuella frågor ring Peter Karlsson 0763489001.

Några bilder här nedan från 2016 när klubben var där

.

Träff i Mariannelund hos Expressarn

Utvalda

En ny dag som bör kommas ihåg, denna gång i Mariannelund hos Expressarn som håller till vid Brorssons gamla lokaler.

Lördagen den 23 september bjöd ägarna Gunnar och Bengt till Expressarn in till träff där minst 200 st. bilar, mopeder, traktorer, lastbilar och entreprenadmaskiner och inte minst 500 st intresserad publik som kom och fick uppleva gammal nostalgi. Där fanns försäljning av kaffe, korv, hamburgare och godis från lokala handlare.

Byteshandel av skrot förekom också.

Det här hade man gjort till en kanondag så det är bara att tacka och bocka Gunnar och Bengt med flera för en lyckad tillställning.

Trailer Trucking Festival på Mantorp

Utvalda

En regnig helg men ändå mycket besökande som gick i regnkappor, paraply med kameran framme men ändå ett leende och humöret på topp.

Klubben var inbjudna i vanlig ordning med att sköta den äldre fordonsklassen där 35 st. fordon anslöt sig till uppvisningen, en del anslöt på fredagen.

På lördagen var grillen varm redan kl. 10,00 där klubben bjöd på förtäring, många hade åkt långt på morgonen och var hungriga.

Det hela avslutades med prisutdelning under skyddande tak hos Boijes Trucking som själv var prisutdelare.  

Juryn hade tittat närmare på tre kollektioner, egen hantering av renoveringen av sitt objekt, renovering skick så nära original, och slutligen uppvisning av sina fordon för allmänheten.

Första pris Stig Fredriksson Järla, Scania LBS 76 , Scania T 143. Andra pris Ulf Gustafsson Linköping Volvo Viking. Tredje pris Br: Fredrik och Niklas Haraldsson Linköping Scania BF 56. Samtliga vinnare fick var sin glasstatyett

Text foto A Andersson

Vimmerbyträffen

Utvalda

Den här träffen som var den tolfte i ordningen blev som alla andra gånger lyckad. Det hela började på fredag där många kom från olika håll Skåne i söder Dalarna i norr. Grillen tändes och där kunde man köpa en typ av korv som kallades Speedway korv från Stensåkra Vetlanda lite tjockare större bröd. Rocka Billy av bandet Rocky´s från Skåne fick vi njuta av under kvällen.

Lördag började med 78 st fordon lämnade Finnvedens Lastvagnar som vår speakers Torbjörn Berggren slussade i väg mot Mariannelund Hultsfred där Scania Be-Ge tog i mot oss som hade sin uppvisnings lördag på olika sätt. Sedan fortsättning mot Vena och slutligen Vimmerby, då hade man varit på tre kontroller med olika teman. Tävlingens pristagare blev första pris Kenneth Persson Vikbolandet, andra pris Tom Svärd Vena, tredje pris Stefan Andersson Borensberg vi gratulerar dessa fantaster.

Slutligen vill vi tacka den personal som flitigt jobbade fredag och lördag med att få den här verksamheten genomförbar. Peter Andersson fick en bemärkelse för bra genomfört arbeten kring träffen. prisutdelare samordnare för det var Lars Erik Karlsson.

Vi vill också tacka dom sponsorer som gjorde det möjligt att kunna genomföra denna träff.

Text och Foto A Andersson

Tunga Rallyt Göteborg 13 maj

Utvalda

Lite bilder från Tunga rallyt Göteborg där ett 70 tal anslöt sig till Rallyt. 20 grader varmt strålande solsken var på agendan den här dagen med andra ord perfekt. Rallyt som var ca: 14 mil kördes i växlande miljöer med slutmål Volvo Museumet Arendal.

Nifsarpsdagen 13 maj

Utvalda

Lördagen den 13 maj är det åter dags för Nifsarpsdagen.
Ett arrangemang som vi är mycket stolta över och som med åren vuxit i både storlek och popularitet.
Du får det här mejlet för att du har medverkat under Nifsarpsdagen tidigare eller för att vi tror att Nifsarpsdagen kan vara något för dig och den verksamhet/intresseorganisation som du representerar.

Du får också det här mejlet om du redan har meddelat oss att du vill vara med under Nifsarpsdagen 2023.

I de bifogade filerna finner du inbjudan både till företagsmässan och till entusiastfordonsutställningen. För gärna informationen vidare till vänner och bekanta.

– För att medverka på mässan som företag, förening eller organisation krävs föranmälan senast den 2 maj.

– För att medverka i entusiastfordonsutställningen krävs ingen föranmälan.

– All medverkan är gratis!

Du hittar all information i de bifogade filerna.

Besök gärna skolans hemsida www.nifsarpsskolan.se och följ oss på Facebook.

Du kan också kontakta Mats Klasson om du har några frågor kring Nifsarpsdagen.

e-post: mats.klasson@nifsarp.se

Tel: 0381-132 01

Varmt välkommen den 13 maj!

Årsstämma lördagen den 25 feb.

Utvalda

 Östergötlands Veteranlastbilsklubbs årliga stämma hölls i Rasta Abborraviken Eksjö, där 43 st medlemmar anslöt sig till mötet. Den nya styrelsen valdes in. Ordf. Anders Andersson, ledamöter, Peter Karlsson, Peter Andersson, Jonny Karlsson, Lars-Berne Andersson, Axel Söderholm och Ove Petersson. Suppleant Johan Linhardt. Revisorer Lena Hultman, Gunnar Svensson. Valberdningen Lars-Erik Karlsson och Bernt Eriksson.

Diskussion om startavgifter för klubbmedlemmar vid klubbens egna träffar. Man konstaterade att dyrare inköp av tex. mat svårare att få sponsorer att bidra, är en stor del. Man beslutade att nästa år 2024 måste ta ut en extra startavgift på 150 kr per startade medlem.

Årets händelse bästa åstadkomma 2022 tilldelades Peter Karlsson Urshult för hans förmåga att på ett gediget sätt anordna träffar samtidigt alltid trevlig och tillmötesgående.

Som slut på dagen så bjöds det på lunch där alla blev säkerligen nöjda.

Text foto A Andersson

Information av ordförande

Utvalda

Hej på er medlemmar lite gammal och ny information om vår verksamhet i klubben.

2022 blev i alla fall ett år där många kunde åka på träffar i Sverige, man fick starttillstånd från vår regering under februari där man släppte restriktionerna. Många träffar blev det att åka till, men med höga bränslepriser så kanske det inte var så roligt, många ville ut och träffa likasinnade.

Klubben fyllde 10 år det får vi inte glömma det bemärktes på vår träff i Boxholm där alla deltagare fick jubileumsdekalen att klistra på sina bilar. Samtidigt gjordes ett reportage i Klassiska Lastbilar om klubben. Det finns fler dekaler om någon vill ha hör av er.

Mot slutet av året så var den klassiska avslutningen med julbord i Sommen där många ville se en repris från förra året 2021.

2023 där hoppas vi på att inte bränslepriser sticker i väg så många kan åka någonstans på träffar runt om i landet. Vi ska i glömma våra egna träffar som är i Vimmerby den 26-27 maj på Finnvedens Lastbilar och Tingsryd 11-12 augusti vid Lastbilscentralen Tingsryd.

Vi kommer att under januari månad skicka ut kallelse för Årsmötet 2023 samtidigt finns där också en medlemsavgift avi som är 350 kr/ medlem. Platsen för mötet är inte i skrivande stund klar ännu.

Styrelsen och valberedningen kommer i början av januari att diskutera fram förslag på ny styrelse 2023, men har ni några tips förslag som tänkas kan vara passande till ny styrelse tveka inte hör av er till Valberedningen eller undertecknad.

Så vi hoppas att 2023 ska bli lika trivsam som de andra 10 åren.

Anders Andersson

Ordförande 2022

Ny uppstart av vår hemsida

Utvalda

Äntligen är vi på gång med ny uppstart av hemsidan. Lyckligtvis så fanns det sparat det mesta från den gamla hemsidan som inte ville vara med oss längre. Men det finns mycket att slipa på där många olika system måste passa ihop med varandra. Vår medlem Fredrik Haraldsson är den som har hittat dom större problemen och han jobbar för fullt med att anpassa efter den gamla sidan.

Trailer Trucking Festival på Mantorp den 26 aug.

Utvalda

Klubben hade nöjet även i år att arrangera veterankortegen ute på Mantorp. Trettio lastbilar och bussar anslöts sig till detta med åldrar mellan 1930- 1980 tal i ett strålande väder framfördes dessa på motorbanan. Ute på startplattan presenterades fordonen av King Speakers Torbjörn Berggren. Klubben riktar ett stort tack till ägare chaufförer som anslöts sig till detta, en del hade faktiskt åkt många mil på morgonen.

Text och foto A Andersson

 

Östergötlands Veteranlastbilsträff i Boxholm den 3 juni

Utvalda

Vår egen träff som var den åttonde i ordningen blev rekord av bilar hela 82 st. kom till start trots regnet som var över stort sätt hela dagen. Men vad gjorde det publiken kom till starten och längs körrundan, paraply finns att köpa.

Körrundan bestod av tre kontroller med kaffe vid Önnebo Lanthandel samt vid målgång var utslagsfrågan där vikten på en gräddost var frågan. Vikten var 1036 g där Weine Lindqvist från Vreta Kloster prickade in 1030 g därav vinnare av osten. Dom andra vinnarna första plats Leif Klerebrink Floby , andra plats Stig Samuelsson Aneby och tredje plats blev Kjell-Åke Larsson Glava. Klubben gratulerar pristagarna. 

Vi vill också mycket tacka den personal som alltid ställer upp utan er skulle det inte alls fungera

 

Text A Andersson

Foto A Andersson och Anita Regander

Klicka här så får ni mera bilder av Tord Carlsson Önnebo Lanthandel http://www.onnebolan.se/bilder/

 


 

 

 

Test av nytt evenemang på Öland

Utvalda

Vi var några från klubben som åkte ner till Ölands norra del för att utforska en nytt evenemang (skördemarknad). Uppställning började på Böda såg och vidare ut på en liten sträcka på norra Öland som för övrigt var fantastiskt fint. Vi fick se en museijärnväg med tillhörande ånglok.Färden gick vidare upp till norra Öland där vi även kunde se fyren Långe Erik. Nästa uppehåll var Byxelkrok där vi åt en god middag. Sedan vidare ut med kusten som var otroligt vackert sedan genom en kustnära skog som lutade mot vägen ja tror inte jag hade mycket kvar till timmerbankarna. och tillbaka mot startplatsen.

Som vi undertecknade har utforskat och beskådat är det inget tvivel om att detta måste bli fortsättning nästa höst 2017.

Foto och text  Krister Wiktorsson och Lars Erik Karlsson

Sundets Pärla Veteranlastbilsträff den 20 augusti.

Utvalda

Klubben åkte även ner till Helsingborg detta år trots att arrangörerna valt att på samma datum 4 mil mellan ordna liknande, mycket märkligt tycker vi från klubben. Abborravik i Eksjö blev starten  där färdvägen gick mot Sävsjö, Vrigstad,Lammhult,  Rydaholm, Ryssby Ljungby och E 4:an till Helsingborg. En annan märklig stund blev i alla fall positiv för klubben i Vrigstad där första uppehållet blev kom journalister från lokal tidning och även Sveriges Radio Jönköping för interljuv i direktsändning snacka om att bli tagen på bar gärning. Väl nere i Helsingborg och Hotell Scandic blev fredagskvällen i vanlig ordning rolig och mättande magar. Lördag morgon mot Scania Helsingborg där första start kl. 9,30 med en körrunda i Skånes vackra vägar genom bokskogar ängar smala vägar med slutmål Vallåkra en för mig mycket rolig och vacker väg. Det var många från klubben som fick priser genom den lottning som gjordes. Väl tillbaka på hotellet och en riktig klubbkväll med mat och dryck sånt man aldrig glömmer. Söndag morgon resa hem med avslutnings kaffe i Ljungby.

Text A Andersson

Foto: A Andersson , Anita Regander , Rickard Källström

 

 

 

 

 

Årsmöte i Rimforsa Lördagen den 20 feb.

Utvalda

Årsmötet gick av stapeln i Rimforsa Församlingshem den 20 februari där sedvanlig mötesförhandling till 20 paragrafer på dagordningen plöjdes i genom. Trettiosju medlemmar anslöt sig till mötet resultatet blev kortfattat att A Andersson omvaldes till ordförande några nya namn blev nyval till ledamot Karl-Henrik Johansson och suppleant Per Karlsson övriga gamla ledamöter omvaldes. Beslut blev att veteranträffen 2017 blir i Boxholm samtidigt klubbande man för att träffen skall vara på max 3 st. platser Motala, Boxholm och Vimmerby i fortsättningen. Smörgåstårtan blev nog höjdpunkten under dagen som serverade till dricka kaffe med klädda kakor minst 3 cm överbyggnad oj vad gott det blev. Vem hade ordnat detta? naturligtvis Bosse #fixarn# Pettersson och Karin Jonsson från Rimforsa som proffsigt anordnat detta till ett mycket lyckat och gott resultat det finns inte ord mera för detta tack tack och åter tack.

Text A Andersson

Foto A Andersson och Anita Regander 


Säsongsavslutning med Julbord i Storgården Rimforsa

Utvalda

Säsongsavslutning med julbord i Storgården Rimforsa den 5 dec blev succé med ett mycket proffsit julbord som hade ordnades av vår medlem Bosse ”fixarn” Pettersson. Där deltog 41 st. glada medlemmar som kom för att få en säsongsavslutningsfest utan bensin och diesel rök men fest racet fanns dock med. En del kom tidigare till ett för mingel som hade ordnas i ett rum bredvid där många händelser under året diskuterades under till glas startgas. 

Jag vill påminna om den gemenskapen som finns i denna klubb gör att trivseln ökar till topp i sådana här avseenden som är nog så viktig för att en klubb ska fungera i alla positioner så ni andra medlemmar som inte kunde närvara ni missar verkligen något.

Text och foto A Andersson 

   

 

 

 

 

 

 

Tunga rallyt Södertälje 20 sep.

Utvalda

Fredagen den 19 sep.samlades Vimmerby Kisa Boxholm gänget ihop utanför Linköping gamla E4.an för vidare färd mot Södertälje. Resan gick gamla E4.an Riksettan  mot Norrköping förbi Getå och klassikern Oskarshällsbacken där vi stannade och fikade. Nästa etapp gick mot Järna vi åkte fortsättningsvis på gamla vägen och framåt eftermiddagen kom vi fram till  Södertälje. Scandic hotell blev kvällens höjdpunkt med mat och prat På lördag anslöt flera andra från klubben totalt blev vi 12 st fordon. Rallyt var mycket bra ordnat en heder till Mhs som gjorde detta till allas beundran.Under prisutdelningn utmärkte sig  klubbens följande medlemmar Anders Haraldsson Linköping Bosse Pettersson Rimforsa och Lasse Pettersson Solrunda. Hemfärden gick mera rakt nya E4:an en fika vid Stavsjö fick bli punkten  på Tunga rallyt den här gången där alla skildes åt. En sak måste jag tillägga det är förbaskat roligt att med detta gäng åka på rallyn eller träffar här finns klubbkänsla.

Foto Joacim Nordlund      Text Lars Berne Andersson

Motormässa Nationaldagen 6 juni i Linköping och Skänninge

Utvalda

Årets Nationaldag firande var vi inbjudna till flera motormässor. Den första var till Antikbilklubben Linköping som vi deltog i med 3 st. Veteran Bussar och 3 st. Lastbilar. Mycket trevlig dag i Valla och vårt deltagande var mycket uppskattat av arrangörer och besökare. Vi är hjärtligt välkomna tillbaka nästa år, med fler lastbilar.

Text och Foto Fredrik Haraldsson


Den andra Nationaldagen firande var i Skänninge vid torget där vi stod uppställda hela dagen med 9 st. Veteranlastbilar. Mycket folk som beundrade våra fordon där vädret var med oss hela dagen. Även där var vi uppskattade av arrangören som säkert flaggar för 2015.

Text och Foto Anders Andersson